Kære Naboven
Nabohjælp handler også om naboernes relationer - om naboskab. Du kan være den, som skaber grobund for at rykke sammen i bussen. Som Naboven kan du nemlig vælge at gøre noget ekstra for at skabe gode relationer.
- Saml naboerne til kaffe, æbleskiver, småkager eller noget andet.
- Sæt små hyggelige kædebreve i gang.
- Lav reklame for Spørg Nabolaget i appen.
- Del viden og fakta om naboskab.
- Præsentér dig selv på appen og opfordr naboerne til at gøre det samme i kommentarsporet.
- Inspirerér naboerne med idéer til liv på vejen.
Herunder finder du en pdf med forslag til tekster, som du kan skrive på appen, og som bidrager til stærkere relationer og godt naboskab. Der er et hav af muligheder, så slå dig endelig løs, det her er blot inspiration.
Sæt de hyggeligste kædebreve i gang eller inviter til kaffe
Kan du huske dengang, man sendte kædebreve til hinanden med tyggegummi eller klistermærker? Måske ikke, men det var faktisk en super hyggelig aktivitet, hvor man fik brev fra andre, man ikke talte med så tit.
Vi har ladet os inspirere og lavet et par kædebreve, som du kan printe ud og sætte igang ved at putte i naboernes postkasser.
Du finder dem herunder, og så finder du også et bud på en invitation til kaffe, hvis du har lyst til at samle nabolaget.
“Gør en forskel og hils på alle, du møder i nabolaget - dem du kender, og dem du ikke kender. Og spørg gerne, om du kan hjælpe med noget.“
Start din egen hej-kampagne
- Skriv hej med kridt på fortove og veje i nabolaget (gør det med børnene)
- Opfordr til en hilsekultur i en besked til nabolaget på appen
- Hils selv på dem du møder og fortæl hvorfor
- Udskriv en konkurrence på appen - hvem hilser på flest den kommende uge?

Spørg nabolaget på Nabohjælps app
Noget af det, som giver godt naboskab er, at tage kontakt. At spørge om et godt råd eller hjælp til en opgave. På Nabohjælps app kan naboerne spørge om alt, hvad naboskabet rummer.
Måske skulle du inspirere til mere af den slags?
Kan nogen låne en trailer ud? Er nogen interesseret i at få gavn af blommerne på dit træ? Kender nogen en god babysitter …
Er naboen nu også interesseret?
Naboskab er en af den slags gaver, som kan være svære at pakke ud. Men som alle har på ønskesedlen!
Hvert år tager vi temperaturen hos tilmeldte og ikke-tilmeldte nabohjælpere. Vores seneste resultater blandt ikke-tilmeldte viser:
- 30 % kunne godt tænke sig at have mere kontakt med sine naboer
- 40 % af dem afholder sig fra at tage kontakt, fordi de bare ikke får det gjort og 20 % fordi de synes det er grænseoverskridende
- 87 % betragter sig faktisk som nabohjælpere, selvom de ikke er tilmeldt
- 33 % af dem svarer at de bare ikke har fået tilmeldt sig, men gerne vil.
- 30 % har oplevet tekniske udfordringer og kunne godt tænke sig hjælp
Langt de fleste ser pointen og vil gerne være med i Nabohjælp.
- 53 % synes, Nabohjælp har givet mere tryghed
- 23 % svarer, at de hjælper hinanden mere i nabolaget
- 18 % svarer, at de taler mere med deres nabo efter Nabohjælp
- 13 % svarer, at de har lært flere naboer at kende
“6 ud af 10 tilmelder sig Nabohjælp efter opfordring fra en nabo“
Der er masser af grobund for både Nabohjælp og naboskab, som jo går hånd i hånd. Og 6 ud af 10 kommer faktisk med i Nabohjælp, fordi de er blevet opfordret af en nabo. Så det er bare med at hoppe ud i det - naboen ER interesseret :)
Start en lille small talk og giv naboskabet liv
Måske kan du smalltalke med naboen om den sidste storm, ukrudtet i haven og den kommende ferie. Eller tiden er moden til mere. Her kan du hente lidt inspiration til spørgsmål, der gør naboskabet tættere og stærkere.
Start den lille samtale med en nabo
Du kan starte samtaler på appen eller ude i den virkelige verden - alt har sin plads.
- Hvornår flyttede du til nabolaget?
- Hvad har ændret sig, mens du har boet her?
- Hvor mange af vores fælles naboer, kender du?
- Ved du, om der er traditioner her i nabolaget, som andre måske ikke kender?
- Har vi uskrevne regler i nabolaget?
- Hvad går du og nørkler med for tiden?
- Er du med i Nabohjælp?
Nabotraditioner og god naboetikette
Der er intet som traditioner, der bringer sammen. Og samtidig er der ofte klare rammer og roller, så vi ved, hvornår vi skal gå hjem til os selv igen. Få lidt idéer til traditioner, som måske kan startes op i dit eget nabolag.
Det korte besøg
Det korte besøg kan både være et smut forbi med en potteplante, når der er tilflyttere. Og det kan være en hurtig snak gennem vinduet til en forbigående nabo. Det foregår stående, så ingen føler sig forpligtet til at invitere ind. Det kaldes også for fransk visit – man kommer uanmeldt og bliver højest 10 minutter.
Sankt Hans
Hvis man har pladsen til et fælles bål, så er der ikke noget mere hyggeligt end Sankt Hans. Man kommer og går, som det passer og synger midsommervisen sammen.
Guldbryllup
Hvis man får nys om et sølv-eller guldbryllup på vejen, er det en meget fin gestus, at naboerne samler ind til en buket eller noget. Man kan også tilbyde hjælp til æresport, og høre om man kan deltage til morgensang. Alternativt kigge forbi senere på dagen
Flag på mærkedage og fødselsdage
De steder, hvor der er flagstænger, kan man samle fødselsdatoer og markere dem ved at sende flaget til tops, når nogen fylder år. Det er ganske uforpligtende og ganske dejligt, at nogen markerer ens dag. Og så styrker det naboskabet. Andre flagdage kan være bryllupper, dåb, konfirmation og bisættelse.
