Dit hej gør en verden til forskel

Hej! Det meget simple, men ganske magiske ord, som både giver gode naboer og skræmmer tyven væk. Mød Ursula og hør mere i videoen.

Nabohjælp i hverdagen

De fleste skænker ikke Nabohjælp mange tanker en helt almindelig hverdag. Det er sådan set fint, hvis det er fordi, man forbinder Nabohjælp med indbrud. Vi skal jo nødigt gå og bekymre os om indbrud hele tiden. Men Nabohjælp handler også om naboernes relationer. Naboskab handler om at hjælpe hinanden, når der er brug for det, og her kommer Nabohjælp ind i hverdagen. 

Sig hej!

Det er nemt at passe sig selv. Det kræver lidt mere at passe på fællesskabet. Men med et varmt, simpelt hej er vejen banet for et godt naboskab og måske endda et godt fællesskab i nabolaget. For før vi kan være noget for hinanden, skal vi kende hinanden lidt. Med et hej bliver dem i nr. 36 pludselig til Tina og Ben.

Præcis derfor begynder effektiv Nabohjælp med dig og et hej.

Det smukke ved et hej er samtidig, at tyven frygter det. Han vil ikke bemærkes, genkendes eller sættes i forbindelse med de steder, han planlægger at bryde ind i – han vil slet ikke hilses på.

Gør en forskel og hils på alle, du møder i nabolaget - dem du kender og dem du ikke kender. Og spørg gerne venligt, om du kan hjælpe med noget.

Naboskab giver bedre Nabohjælp – og omvendt

Naboskab betyder rigtig meget for vores tryghed og trivsel. Vi er udprægede flokdyr, og vi vil rigtig gerne være en del af flokken - af naboskabet. Det betyder noget for os at kende vores naboer og vide, hvem de er, fordi det har betydning for vores følelse af hjemlighed og tryghed - så længe naboskabet er uformelt, ustruktureret og uforpligtende. For godt nok vil vi gerne kende vores naboer, men ikke nødvendigvis godt.

Spørg nabolaget på Nabohjælps app

Noget af det, som giver godt naboskab er, at tage kontakt. At spørge om et godt råd eller hjælp til en opgave. På Nabohjælps app kan du spørge om alt, hvad naboskabet rummer. Kan nogen låne en trailer ud? Er nogen interesseret i at få gavn af blommerne på dit træ? Kender nogen en god babysitter …

Hent Nabohjælps app på Google Play eller App Store og opret din profil. Så kan du også være med

Er naboen nu også interesseret?

Naboskab er en af den slags gaver, som kan være svære at pakke ud.

Virker man for anmassende .... og er er naboen overhovedet interesseret? Ja! Langt de fleste vil gerne naboskabet. Det kan bare være lidt svært at tage det første skridt.

Prøv med hej og tal lidt om haven eller hunden, så er isen brudt. 

Måske er du forbi small talk med naboen om den sidste storm, ukrudtet i haven og den kommende ferie. Så er tiden måske moden til mere? Her kan du hente lidt inspiration til spørgsmål, der bygger naboskabet tættere og stærkere:

Start den lille samtale med en ny nabo

  • Hvornår flyttede du til nabolaget?
  • Hvad har ændret sig, mens du har boet her?
  • Hvor mange af vores fælles naboer kender du?
  • Ved du om der er traditioner her i nabolaget, som jeg måske ikke kender?
  • Har vi nogen uskrevne regler i nabolaget?
  • Hvad er du optaget af for tiden?
  • Er du med i Nabohjælp?

Nabotraditioner og god naboetikette

Der er intet som traditioner, der bringer sammen. Og samtidig er der ofte klare rammer og roller, så vi ved, hvornår vi skal gå hjem til os selv igen. Få lidt idéer til traditioner, som måske kan startes op i dit eget nabolag.

Det korte besøg

Det korte besøg kan både være et smut forbi med en potteplante, når der er tilflyttere. Og det kan være en hurtig snak gennem vinduet til en forbigående nabo. Det foregår stående, så ingen føler sig forpligtet til at invitere ind. Det kaldes også for fransk visit – man kommer uanmeldt og bliver højest 10 minutter.

Sankt Hans

Hvis man har pladsen til et fælles bål, så er der ikke noget mere hyggeligt end Sankt Hans. Man kommer og går, som det passer og synger midsommervisen sammen.

Guldbryllup

Hvis man får nys om et sølv-eller guldbryllup på vejen, er det en meget fin gestus, at naboerne samler ind til en buket eller noget. Man kan også tilbyde hjælp til æresport, og høre om man kan deltage til morgensang. Alternativt kigge forbi senere på dagen

Flag på mærkedage og fødselsdage

De steder, hvor der er flagstænger, kan man samle fødselsdatoer og markere dem ved at sende flaget til tops, når nogen fylder år. Det er ganske uforpligtende og ganske dejligt, at nogen markerer ens dag. Og så styrker det naboskabet. Andre flagdage kan være bryllupper, dåb, konfirmation og bisættelse.

Sig noget, hvis du ser noget

Vi føler os som regel mest udsatte for indbrud, når vi er væk på ferie, men de fleste indbrud sker i dagtimerne og allerflest i de mørke måneder. Derfor er det vigtigt, at du og dine naboer hjælper hinanden ved at fortælle, hvis I ved noget. Har der fx været indbrud i nabolaget eller har du set noget, der har vakt din undren, så del den viden på Nabohjælps app.

Hvis ikke vi ved det, kan vi ikke være opmærksomme, så det er rigtig vigtigt, at fortælle det videre. Ikke blot til de nærmeste naboer men til alle. Læs mere under Nabohjælp ved mistanke eller indbrud